22 Temmuz 2017 Cumartesi

Hatim Duası Nasıl Yapılır?



Hatim duasına başlamadan önce Euzu besmele çekilerek  üç kere İhlâs, üç kere Felak, üç kere de Nas  süresini okuduktan sonra, “ALLÂH-U EKBER ALLÂH-U EKBER LA İLAHE İLELLÂH-U VALLÂHU EKBER ALLÂHU EKBER VELİLLÂHİ ELHAMD”  diyerek teşvik tekbirlerini bu sürelerin her birinden diğerine geçişinde  üç’er kere okunur ve daha sonra da Fatiha ve Bakara süresi E.L.M.’in beşinci ayetine kadar okuduktan sonra duaya başlamak Sünnettir.

*Başlangıç:
- Âmin…
- Elhamdülillâhi Rabbilâlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ Rasûlina Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecma’în. Va’fü annâ vağfirlenâ verhamnâ ente Mevlânâ ve ente erhamür-rahimîn, ente Mevlânâ ve ente ekramül ekramîn, ente Mevlânâ fensurnâ alel kavmil kâfir’in.

- İlâhi Ya Rabbil Âlemin…
Bizler yok idik sen var ettin, varlığından İslâm la haberdar ettin, Kitabın olan Kur’anı gönlümüze taç ettik, Hamdını sözümüze baş ettik, Kalbimizi zikrinle tatmin ettin, İman aşkıyla ruhumuzu yüceltin, rahmetinde ki nurunla bütün duygularımıza esenlik dolu huzur kattın.
- Ya Rabbil-âlemîn…
İnayetine sığındık kapına geldik, hidayetine sığındık lütfüne geldik, kullukta bilip bilmeyerek çeşitli kusurlar işledik affına geldik. Bizleri Habibin Muhammed Mustafa Sallahü aleyhi vesselem hürmetine bağışla. Bağışladığın seçkin kullarının arasına bizleri de kat.
- ALLÂH’ım…
Acizlikten, korkaklıktan, kabir azabından, hayatın ölüm ve zamanın fitnesinden sana sığınırız; bizleri muhafaza eyle ya Rabbi.
- ALLÂH’ım…
Fayda vermeyen ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten ve kabul edilmeyen duadan sana sığınırız; bizleri muhafaza eyle.
 - ALLÂH’ım…
 Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa Sallahu aleyhi vessellem efendimiz senden istediği dünya ve âhiret için her hayrı, bizde istiyoruz. Bizlere lütfeyle ya Rabbi.
- Yine Peygamberimiz Aleyhisselam’ın sana sığındığı her türlü şerden sana sığınıyoruz Bizleri de muhafaza eyle ya Rabbi…

*Hediye Kısmı:
- Ey bütün kâinatın yegâne tek sahibi olan Yüce ALLÂH’ım…

- Bizlere okutma lütfünde bulunduğun şu ( Hatmi Şeriften, Yasini Şeriften, Aşrı Şeriflerden ve diğer süre’ i Şerifelerin, (Tevhid Hatminden) hatimden hâsıl olan sevabı; evvelin bizzat hülasayı mevcudat, Sultan-ül Enbiya, Habîbi Hüda, Hz. Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve selem) Efendimiz Hazretleri’nin ruhu şeriflerine hediye eyledik sen ulaştır Ya Rabbi…
Bütün Sahabe efendilerimiz başta olmak üzere Hülafayi Raşidin, Ehli Beyt’i, Ashabı Kiramdan sonra gelen Tabiîn ve Tebei Tabiîn Hazretlerinin ruhlarına da ayrı, ayrı hediye eyledik sen vasıl eyle ya Rabbi…

- Âdem atamızdan efendimize kadar bir cümle Enbiya, Ulema-i müştehit imamların ve Mürşidi kâmilin, Şehit-i şüheda’nın, Evliyâ’ı kiramın, Süleha’i salihin, Hak dostu gözü özü yaşlı olan Âşık garibin, Arifin, Abidin, Zakir’in, âhirete göçmüş Akraba yakınlarımızın ve cümle Ümmeti Muhammedin ruhlarına hediye eyledik sen kabul eyle Ya Rabbi…

- Bu güne kadar Din, Vatan ve bütün mukaddesatın hak ve hakikat uğuruna canlarını seve, seve senin için feda eden Kahraman güvenlik güçlerimiz Aziz Şehit ve Gazilerimizin de ruhlarını ettiğimiz ve edeceğimiz nice hayır dualardan onları haberdar eyle Ya Rabbi…

- Bu meclisin manevi muhabbetine (uzaktan ve yakından) katılan Mümin kardeşlerimizin de âhirete intikal eden geçmişlerinin de ruhlarına hediye ettik kabul eyle Ya Rabbi.

- Bu güne kadar dünya ömrünü imanla tamamlayıp gelip geçmiş İslâm ümmetimizin kimi kimsesi kalmamış, isimleri unutulmuş, nesilleri kesilmiş, kabirleri kaybolmuş, “Bize de bir Fatiha yok mu ?” diyen yakaran kimsesiz Mü’min gariplerin de cümlesinin ruhlarına hediye eyledik sen kabul eyle Ya Rabbi.

A) Cenaze ise:
*Hususiyle Vefat eden ……………………………………… ruhuna hediye ettik Sen vasıl eyle Ya Rabbi…
1- Merhumun Kabrini Cennet bahçelerinden bir bahçe eyleyip, Cehennem çukurlarından bir çukur olmaktan muhafaza eyle Ya Rabbi!
2- Kabri içerisinde hapis olan günahkâr ruhlar gibi azap içinde geçirmekten muhafaza eyleyip; kabir âlemindeki diğer sevdiklerinden yakınları ile birlikte buluşmayı nasip eyle Ya Rabbi.
3- Kabrinde güzel makbul amellerini kendisine yoldaş ve koruyucu eyle Ya Rabbi.
4- Kabrinden açılan pencere ile Cennetin sonsuz güzel nimetleri seyredebilmeyi ve kıyamet gününe kadar bu seyirle huzurla rahata kavuşmayı nasip eyle Ya Rabbi.
5- Yarın bizleri de bu dünyadan göçtüğümüz de ardımızdan ruhumuza hatimler hediye edilerek hayır dualarla hatırlanmamızı cümlemize nasip eyle Ya Rabbi.
6- Gören gözlerimiz kapanmadan, söyleyen dillerimiz tutulmadan, O’ mübarek kelimeyi ki buyurun “Lâilahe İllallâh Muhammedün Resulullah ve Eşhedü en lailahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh” diyerek cümlemize son nefesimizde çene kapamayı nasip eyle Ya Rabbi.

- B) Sünnet ise:
1- Hususiyle inancımızın gereği sünnet olan ve bu aziz meclisimizin senin rızan için toplanmasına vesile olan evladımızın vatanına, milletine, dinine sadık bir hayırlı evlat olarak yetişmesini nasip eyle Ya Rabbi.
2- Kendisinin İslâm’ın Kur’an ahlakı ile İman şuuru ile yetişip hayatı boyunca bu hal üzerine son anına kadar yaşamasını nasip eyle Ya Rabbi.
3- Cümle evlatlarımızı ve bütün ümmeti Muhammedin evlatlarını; Asrımızın fitne ve fesatlarından, Şeytanın, şeytanlaşmış insanların tuzakla kirli oyunlarından muhafaza eyleyip; onların edepli, ahlaklı, faziletli, anasına, babasına ve kendisini eğiten büyüklerine çevresine saygı gösteren, ALLÂH’ Teâlâ ya ve tüm Peygamber Aleyhisselamlara hürmet ve tazim eden Salih bir evlat olmayı yavrularımıza lütfeyle eyle.

*Dua Kısmı:
- Bizleri Kur’an’ın hikmetiyle hidayete ulaştır. Bizleri Kur’an’ın sırrıyla ateşten koru. Kur’an’ın ilmi lütfeyle manevi derecelerimizi yükselt.
- Ey büyük lütuf ve ihsan sahibi... Okumaya çalıştığımız yüce kelamın Kur’an’ı Kerim hürmetine günahlarımızı affet.
Yüce kitabını okurken yaptığımız hataları bağışla; mükemmel okumuş gibi kabul buyur Ya Rabbi.
- Hz. Kur’an’ı elden ele, dilden dile, gönülden gönüllere bugünlere ulaştıran muhterem büyüklerimizi, hocalarımızı, üstatlarımızı ilim yolunda hizmetle uğraşan din kardeşlerimizi, iki cihanda aziz eyle Ya Rabbi.
- Kuran’ı Kerim’i bizlere lütfun ve kereminle dünyada arkadaş, kabirde yoldaş, kıyamet gününde şefaatçi, sırat üzerinde nur, cennete götüren bir vasıta, ateşten koruyan bir perde ve bütün iyiliklere ulaştıran ulvi hikmetiyle rehber eyle.
ALLÂH’ım…
- Kıyamet günü kolaylık, sırat’ta selamet, cennet’inde cemalinle cümlemizi müşerref eyle, bu muhterem cemaati de nar-ı cehennem’inden azat eyle Ya Rabbi.
- Burada toplandığımız gibi yarın mahşer meydanında da Peygamber Efendimizin, Livaül-hamd ismiyle özel ümmet sancağının altında toplanmayı nasip eyle ya Rabbi.
- Ya İlâhi Rabbil Âlemin! Hasta kullarına şifa, dertli kullarına deva, borçlu kullarına en yakın zamanda edalar nasip eyle Ya Rabbi.

- Cümlemizi günah hastalıkları haramlardan, türlü ahlaksızlıktan, yalandan, gıybetten, riyadan, hasetten ve kibirden gizli şirkten muhafaza eyle.
- ALLÂH’ım…
Müslüman kimliğinden uzak çeşit, çeşit fenalıkları alışkanlık edinerek yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimize de Rahmetinle ıslah edip hidayetler nasip eyle ya Rabbi.
- Dünya üzerinde zulme uğramış masum din kardeşlerimize yardım eyle ya Rabbi.
- Bizleri bollukla ve yoklukla, acı ve sevinçli geçirdiğimiz yaşamın her merhalesinde geçen şu imtihan hayatımızda bizleri her halimizle şükrünle sana itaatkâr olan kullarından eyle ya Rabbi.

- Ya Zül Celâl-i Vel İkram…
- Dinimizi yaşamak isteyen kardeşlerimize kolaylık ver. Dinsizlerin ve din düşmanları hainlerin şerlerine bulaştırma ya Rabbi.
- Dünya üzerinde inançlarından dolayı zulme uğramış tüm masum kardeşlerimize yardım eyle ya Rabbi.
- İçimizdeki imansız sapıklar yüzünden bizi helâk etme ya Rabbi.
- Rızana buyurduğun yolda bizlere kolaylıklar vererek dinimizi yaşama lezzetini cümlemize tattır ya Rabbi.
- Rızana uygun kâmil bir İmanla hayırlı bir hayat yaşayıp huzuruna yüzümüzün akı ile varmayı bizlere nasip eyle ya Rabbi…
- Dünya ve âhirette kusurlarımızı yüzümüze vurma ve bizi mahşerde rezil etme ya Rabbi.
- Hesabımızı yüce divanın da kolaylaştır. Defterimizi sağ elimize ver ve bizi dünya ve âhiret de iyi seçtiklerinle beraber eyle ya Rabbi.
- Mütekebbirsin; her şeyden büyüksün, bizi büyüklenmekten koru.
- Gaffarsın; çok, çok affedensin, bizi affından mahrum etme.
- Şekûrsun; şükürleri kabul edensin, bize şükretme imkânı ver.
- Hasîbsin; her şeye hesap soransın, bizi veremeyeceğimiz hesaba düşürme. - Mucîbsin; duaları kabul edensin, dualarımızı karşılıksız bırakma.
- Sametsin; hiçbir şeye muhtaç olmayansın, bizi senden başkasına muhtaç eyleme ALLÂH’ım…

*Sana lakıyla kulluk edemiyoruz; azabından affına, gazabından rızana sığınıyoruz. Ya Rabbi senin korkundan yine sana iltica ediyoruz. Sen yücelerden çok yücesin. Seni lâyık olduğun şekilde medh-ü sena edemiyoruz, seni ne kadar övsek yine övemiyoruz, sana lâyık bir şükürle şükredemiyoruz, ancak biliyoruz ki; sen kendini sena ettiğin (övdüğün) gibi yücesin.
 ALLÂH’ım…
- Yurdumuzu bayraksız, evlerimizi Kur’an sız, kalplerimizi imansız, camilerimizi cemaatsiz, minarelerimizi ezansız, neslimizi İslâmsız bırakma Ya Rabbi.
- Vatanımıza, milletimize ve güvenlik güçlerimize sema ve yerden her türlü meydana gelebilecek düşman saldırıları ve doğal afetlerden koru Ya Rabbi. 
- Vatan ve milletin mukaddesatı için, canlarını ortaya koyan mücahit güvenlik güçlerimizi ve devlet büyüklerimizi tüm düşmanlara karşı muzaffer eyle Ya Rabbi.

- Dualarımızın kabulüne ve son nefesimizde, nasip olması için buyurun Aşk ile bir kelime-i şehadet : “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühü” Ya Mu’in… Âmin, âmin…
Bi hurmeti kelam’ı ekber ve külü süre’i mübareke, Taha ve Yasin. Ve hurmeti men erserltehü rahmeten lil âlemin. Veselâmun alel-mürselin velhamdülillahi Rabbil alemîn  ALLÂH rızası için el-Fatiha!..

***
Not: Çeşitli sitelerden alıntıyla derlenerek özetle ve özen düzenlenmiştir.

-“Peygamber (As.) ın Sünneti olan sahabe efendilerimizin yaşadığı hayat tarzına hiç uymayıp aksine başka din kültürlerinin yaşantılarına özenerek son yıllar da ülkemiz de yaş, doğum günü vb. adı altında düzenlenen hatimle dini merasimler düzenlemek biz Müslüman halkımıza hiçte yakışmayan batılca abestir. Çünkü milletimizi İslâm’dan uzaklaştıran fantezi adetlere sempati göstererek yeni neslimize kötü örnek olmayalım lütfen!   
 
 
(Aydın Suyak)