17 Temmuz 2014 Perşembe

Abdest




Abdestin bedende tıbbi faydaları

Bütün ibadetlerin bildiğimiz, bilmediğimiz pek çok faydaları var. Aslında ibadetler ahiret için yapılsa da dünyalık faydaları ile de insanlar nimetlendirilir. Abdest ve namaz ibadeti için de bu geçerlidir. Abdest vücudun günlük temizliği ve mikroplardan arındırılması için mükemmel bir ibadettir.

Önce eller yıkanır, çünkü diğer organları temizlemeye yardım edecektir, önce onun temiz olması gerekir. Ellerimizde, mesleğimiz ve temizlik durumumuza göre bir santimetrekarede 40000 ila 5 milyon mikrop yaşar. Elimizin sıcaklığı ve nemi arttıkça bu oran artar. Tuvaleti kullandıktan sonra mikrop sayısı 2 katına çıkabilir. Her yıkamada ellerimizdeki mikroorganizma sayısını önemli ölçüde azaltabiliriz. El temizliğinde sabun kullanmak çok önemlidir.

Ağız temizliği de çok önemli. Ağzımızda 500 ila 650 çeşit mikrop yaşar. Bunların bir kısmı yararlı olduğu halde bir kısmı da hastalık yapıcıdır. Günde 1 litre kadar tükürük yutarız ve bu tükürükle birlikte yuttuğumuz mikrop sayısı 100 milyarı bulur. Ortalama ağzımızda 20 milyar mikrop yaşadığını düşünürsek bunlar bir gün içinde 5 katına ulaşır. Eğer dişlerimizi düzenli fırçalamaz ve ağız temizliğine dikkat etmezsek mikroplar hızla ürer hem dişlerimiz hem de üst solunum yollarımız için ciddi tehlike oluşturur. abdest alırken ağzımızı suyla çalkalayarak hatta fırçalayarak bu temizliği yapmış oluruz.Peygamber Efendimiz bize ağır gelmeyecek olsaydı günde 5 kez dişlerimizi misvaklamayı emredeceğini söylemiş.

Burnumuz nefes almanın başladığı organ olarak önemli görev üstlenir. Çünkü aldığımız nefesteki hava ısıtılmadan, nemlenmeden ve mikroplardan temizlenmeden solunum yoluna girerse tonsillit, farenjit, akciğer enfeksiyonu riski artar. Burun bütün bu işleri yapan organ olarak sürekli açık tutulmalıdır. Herhangi bir sebeple burun tıkanır ağızdan nefes alınırsa üst solunum yolları tehlike altına girer. Abdestle burun açılır ve nemlenir, burun içi kan dolaşımı uyarılır. Ayrıca genzimize kadar çekeceğimiz su ile geniz eti dediğimiz lenf bezi uyarılır. Burada lenfosit yani mikroplarla savaşan asker hücre yapımı artar, böylece bağışıklığımız kuvvetlenir.

Yüzümüzü yıkarken hem çevresel kirlerden ve mikroplardan temizleriz hem de dolaşımı hızlandırarak toksinlerin, ölü hücrelerin atılmasını sağlarız. Gözenekleri açar, cildimizi nemlendiririz. Bu arada gözlerimiz de yıkanmış ve nemlenmiş olur.

Kollar da çevresel kirlere en çok maruz kalan organlardandır. Abdestle temizlemiş oluruz.

Başı mesh ederken vücudumuzdaki statik elektriği uzaklaştırırız. Su ve toprak bu enerjiyi uzaklaştıran iki araçtır ve abdest, su ya da toprakla alınır.

Kulağımızın görünen kirlerini temizlerken aynı zamanda boynumuzu da mesh ederiz. Boyunda zincir şeklinde yerleşen lenf bezleri böylece uyarılır ve bağışıklığımız arttırılır.

Ayaklardaki kirler de temizlenerek genel vücut temizliği sağlanmış olur.
Kaynak 
Firdevs Kara

ABDESTLE İLGİLİ KURANDAN DELİLLER:

MAİDE SURESİ (5) – 6.ayet

Ey iman edenler, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerizi; meshedin: başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta, yahut yolcu iseniz, yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allâh size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni'metini tamamlamak istiyor ki, şükredesiniz.

-Abdestin fazileti hakkında ki bazı hadisler

Abdullah es-Sunâbihi radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'min kul abdest aldıkça mazmaza yaptı mı (ağzını yıkadı mı) günahlar ağzından çıkar. (Burnunu sümkürdü mü) günahlar burnundan çıkar, yüzünü yıkadı mı günahlar göz kapaklarının altına varıncaya kadar yüzünden çıkar. Ellerini yıkadı mı günahlar tırnak diplerine varıncaya kadar ellerinden çıkar. Başını meshetti mi, günahlar kulaklarına varıncaya kadar başından çıkar. Ayaklarını yıkadı mı, günahlar ayak tırnaklarının altına varıncaya kadar ayaklarından çıkar. Sonra mescide kadar yürümesi ve kılacağı namaz nafile (bir ibâdet) olur.''

-Abdullah İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü denildi. Ümmetinden, görmediğin kimseleri (Kıyamet günü) nasıl tanıyacaksın?" Şu cevabı verdi: "Ümmetim, abdest sebebiyle alınlarında nur, kollarında nur, ayaklarında nur taşıyacaklar (bu nurla onları tanıyacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder