8 Kasım 2015 Pazar

Türkçemizin Asıl Türkleri Nerede?





*Dil:
İnsanların kendi arasında lisan ile konuşup anlaşmayı sağlayan bir iletişim vasıtasıdır. Toplumları bir Millet haline oluşturup var eden unsurlardan biri de dildir; aynı dili konuşan insanlar, kendi aralarında anlaşıp bir birleşme bütünü oluştururlar. Dil bir milletin temel yapısını oluşturan iskeletin omurgasıdır. Dil, milletin her bir bireyinin sahiplenmesi gerektiği ortak yerli malıdır. Dil bir ulusun, kendi arasında aynı dil lehçesini konuşan insanlar topluluğudur. Dilin, kendi özünden uzaklaşarak bozulması ile o’ milletin “zaman la” birliğinin çözülüp dağılmaya yüz tutması demektir. Onun içindir ki, konuşulan milli dilimiz Türkçenin üzerinde titizlikle başta devletin ve temel özel eğitim kurumları, yazılı ve görsel medya, toplum kitlesine hitap eden konuşmacılar sorunun karşısın da hassasiyetle durmaları gerekir. Çünkü dilin yabancılaşıp bozulması, milli medeni kültürümüzün (yeni neslimizle git gide) yozlaşmasına olumsuz şekil de zemin hazırlamıştır.
*(Kültür) Medeniyet:
Bir milletin medeniyetini diğerlerinden farklı kılan, milli ve manevi örf ve adet geleneğini temsil eden doğumdan mezara kadar olan, bütün hayat değerlerini algılayıp birey ve halkı birbirine kaynaşıp birleştiren milletçe ortak yaşama biçimidir.
Bilim ve gelişmiş sanayi (teknoloji), dünyada milletler arasın da evrenseldir. Fakat kültür ise, halkların kimliğini temsil ettiği için millidir. Kültürlerin milli olması, içlerine kapanmış, diğer medeniyetlerden değişik ve benzersiz kopuk olmaları anlamına da gelmez. Yeryüzünde ki gelmiş geçmiş bir kavmin saf, katışıksız (kendine özel) yüzde yüz dil ile birlikte kültür geleneği yoktur. Medeniyetler birbirlerinden nispeten azda olsa alışveriş yaparak kendi geleneklerine azda olsa uyarlayıp değişik etkinlikler adı altında benimsediği örfünü yaşarken, dillerini de başka farklı manaları kapsayan kendi ifadelerinde kullanmışlardır. (Fakat bizim şimdiki nesiler gibi, başka milletlerin geleneklerine benzer kopyası olup da, “Gavurmusun” eleştirisi ile karışık bir toplum haline gelmemeye çok önem vermişlerdir.)
Atalarımız, İslamiyet’i kabul ettikleri yılardan bu güne kadar doğu toplumundaki Müslüman olan başta Arap (Bedevi) Arapçasını ve Farsçayı İran (Acem) halkların (bir kısım) kendi dillerini birbirine karıştırıp aramızda asırlarca Türkçeyi dil olarak ortaklaşa kullanıyoruz.
Binyılı geçkindir, İslam medeniyetini temsil eden bir millet olarak birlikte yaşayıp aynı inancı paylaştıkları için, onların dil edebiyatından pek çok kelimeler alıp konuştuğumuz Türkçenin içerisine gerektiği yerlerde kullanarak dilimize uyarlayan atalarımız olmuştur. Daha sonra, kendi ana dilimiz Türkçe kökeninden bazı işlenmeyen tanım deyimleri ile birlikte geleneğimiz aşılan zaman içerisinde, (maalesef) unutulup daha sonra da kaybolma konumuna girmiştir.
*Türkçemizin geleneği:
Türkçe ana dilimiz, dünyanın en zengin, en büyük ve beş bin asra yakın tarihine sahip köklü dillerinden biridir. Çünkü yüz yıllarca, üç kıtanın halkları arasın da (medeniyeti ile beraber) konuşulmuş, yazılmış ve okunmuştur. Bu gün hala, yöresel küçük farklılar la işlenen Türkçemizin şivesi dünya üzerinde en geniş coğrafyanın toplumları içinde, ana ve yardımcı dil olarak konuşulan bazı lehçeleri karışıkta olsa; yine de milletimizin yaşayan köklü bir Türkçe dil kültür geleneği vardır.
Milletler ve milli kültürleri arasında, karşılıklı alış verişleri vardır; bu karşılıklı  (benimsenen gelenekler) etkileşimden meydana gelir. Bu etkileşim sayesinde, diller de birbirinden etkilenebilir. Bu çerçevede Türkçe de, tarih boyunca önceden doğu Türk ve İslam cemiyetlerin dillerinden algılanıp alışveriş yapmıştır. Son geçen yüzyıl içinden de, Batı toplumunun (bazı edebiyat sevdalıların) kullandığı dilleri tarafından halkımıza özendirilmiştir.  
İnsanlar, dil-e ait kavramlarla düşünüp telaffuz eder; bütün her türlü duygu ve düşüncelerini, dilek ve şikâyetlerini, dil lisanı ile anlatır. Dilin bozulması ile toplumda kaynaşması da bozulur; yıllar geçtikçe insanların kuşaklar arasın da ki nesiller birbirini anlaması da güçleşir. Bir milletin geçmişini anlayıp bilmemesi ve ona ilgisiz kalması gelecekte varlığını devam etmesi yönünden bekası tehlikeye düşer! Dil, bir milleti diğerlerinden ayıran kendine özgü geleneksel milli lisanıdır. Bir milleti parçalamanın yollarından biri de, o milletin ana dilini yozlaştırıp bozulmasına tuzak kurmaktır. Bu açıdan, Türkçe’mizin geçmiş ve bu günkü durumunu iyi düşünelim! Bütün dünya üzerinde yaşayan Türk toplumları her bireyi milli yüksek şuurla, öz ortak bu dili konuşarak Türkçe kültürümüze sahip çıkmalıyız.
Hiçbir Dil edebiyatının kendine özel tamı, tamına yapı biçimleri yoktur ki, diğer dillerin sözcüklerinden esinlenerek etkilenmemiş ve ondan beslenmemiş olmasın. Kültürler birbirlerinden beslenir ve örneklerle birbirlerinden merakla etkilenirler. Ancak etkilenme, başkalaşma yeniliği taklitle kopyaya dönüştüğü zaman özenen bir milletin artık, asıl medeniyetinden uzaklaşarak yabancı toplumların kültür işgalin de yozlaşan medeniyeti ile birlikte toplumu da sonuçta ne vahimdir ki, tarihten çekilip yok olma acı süreci başlar.
Dünya üzerinde, diğer Türk devletleri ve başka uluslarda etnik grup olarak yaşayan Türk kardeşlerimizi birazcık olsun, “hâlükârda” onları örnek almamız gerekiyor. Elbette ki, onlar da bizim birer kültürel zenginliğimizdir. Çünkü onlar kökten gelen kültürümüzün vazgeçilmez bir dalın parçasıdır. Bizim medeniyetimizi oluşturan renk kuşaklarından bir kısımdır. Fakat birçok kültürel milli değerlerimizle birlikte, manevi değerlerimizin giderek yok olmaya yüz tutup gidişatını sakıncalı görüyorum; umarım sizlerde en az benim kadar konunun ciddiyetini az, çok anlayıp görüyorsunuzdur?

*Türkçemizin bu günü:
Diller, kendi ortamın da zaman, zaman içinde yavaş, yavaş değişerek değişime uğrar. Daha sonra, zaman içinde bazı kelime kavram ifadeleri unutulur; onların yerine anlamını açıklayan yeni manalı ifadeler alır. Başka, kültürlerin dillerini taklit eden milletlerin tarihten beri süre gelen kendini yenileme ihtiyacı duyanlar, değişimin iyi ve kötü yanı ile acı bir gerçek bedeli vardır.
Dilimiz, Tanzimat’tan sonra millet olarak (yerleşik düzenle dayatılarak) yaşadığımız batılılaşma taklidi sürecinde başta İngilizce olmak üzere diğer yabancı dilleri bizlere öğretenler “O” yabancı toplumların siyasi karanlık çevreleri Arapça ve Farsça (Şark) sözcüklerini “orta çağ dili” diye dilimize girmesine karşı çıktıkları ne kadar çok manidardır. Fakat Avrupa dillerinden, Türkçemize soktukları (saçma) sözcüklerin varlığına tepki koyup hiç de karşı çıkmamaktadırlar. Halkımızın yabancı dillerinden aldığımız kelimeler o derece had safhaya ulaşmıştır ki; buna dil ile ilgili söz sahibi birimler yabancı güçlerin kültür ajanlığını üslenip medeniyetimizi katleden (kansız) işgalcilerin medeniyet yardakçıları olmuştur.
Yeni Çocuk isimleri, sokak isimleri, Avm isimleri, mesleki işyeri ve onunla çalışılan araç isimleri, tatil ve otel, lokanta, eğlence yer isimleri vb... Yerleştirdikleri daha niceleri yabancı dil ile Türkçemizle birlikte yurdumuzu kültürel ve siyasi alanda gizli işgal etmişlerdir. Genel olarak (Milli ve manevi) öz benliğimize aykırı düşen yabancı isimler tanım belirtilerek çevremiz de ki, bütün iç ve dış mekânlarda (lanse) gösteripte karşımıza çıkıyor.
Türk dili ve Türk kültürünü, gizli sömürgeci düzenin işgal ile yok edilmeye çalışılmaktadır. Türk kültürü ve Türk dili, hainlerin tellalları ile saldırı altındadır; eski ve yeni nesillerin arasında bayağı biçim de dil konusun da uçurumlar oluşturulmaktadır. Maalesef kendi için de birbirlerini anlamayan yabancı insanlara dönüştürüldük. Türk gençliğini (çok değil) bundan atmış seksen yıl önceki Türkçemizi anlayamaz hale getirdiler; çünkü halkımız atasının günümüz de konuştuğu Türkçeyi ne yazık ki, kendi öz dilini birçok sözlükler kullanarak ancak bu şekil de okuyup anlama duruma getirilmiştir.
Milletimizin geleceği için, yabancı dil öğretip öğrenmeden öte “O” dillerin sahibi ülkelerin siyasi egemenliklerin altına girmemiz için, bir köleleşmenin sindirmeyle politik oyunlarına getirilmeye çalışıldık.
Artık, bu kadar uyutulup uyumamaya Türk olarak gayrı hep birlikte “DUR!” Demek gerekir. İnsanlarımızın kendi öz yurdun da adeta “Herhalde burası bizim Türkiye değil!” diye hayretle görüp sorması geliyor. Kültürün de ki, dil, din ile milletine vatanına sevdalı halkımızın, Türk diline sahip çıkmaları gerekir. Sömürgeci güçler, sömürgeleştirmeye başladıkları gözde milletlerin dilini bozmaya çalışırlar. Bu noktada, Türk milleti olarak uyanık olmak vatandaşlık görevimizdir.

*Halkımızın yabancı dillere merakı:
“ Bir lisan bin insan” atasözü günümüz de “ Bir kelime yabancı lisan bin ölü Türk” durumuna düşürdüler! Dünyada geçerli yabancı dilleri elbette öğrenmek dil bilgimizin ilmini Milli yükselişimiz için mutlak geliştirmeliyiz. Fakat konuştuğumuz ana dilimizi kendi aramızda söyleşi ve yazılarda kullanırken, bir başka medeniyetin dili olan deyimlerini başkalarına (çokbilmişlik adına) çaka satarak konuşmamalıyız. Türk dilinin korunması hususunda üniversiteler ve devlet hakkı ile üzerine düşen halkımıza görevini yapmamıştır. Hala üniversitelerimizde Türkçe bilimsel makaleler yazılmadığı gibi, bini geçemeyen kelime orantısı ile Türk dili öğretmeye çalışılmaktadır. Maalesef…  Türkçemiz, yirmi beş bin den fazla kelime haznesine sahip olduğumuz halde günlük yaşantımızda üç yüz, beş yüz kelimeyi kullanarak bir birimizle konuşmaya çalışıyoruz. Maalesef! Hepimiz Türkçe konuşuyoruz ama öz Türk dilini bilmiyoruz. Bununda sebebi vatandaş olarak kendimiz olduğu kadar dilimizin yozlaşmasına en büyük nedende (gizli işgal edilen) devlettir. Zira bugün devlet okullarında yanlı ve yanlış eğitimle İngilizce Fransızca ve diğer Avrupa asıllı yabancı diller okutulmak suretiyle, dil ve kültür yozlaşmasını milletimizin medeniyet temellerinin üzerine attılar. Dil eğitimi konusunda devletlerarası karşılılık kuralına dahi uyulmamaktadır. Tabi ki kendi okulunda İngiliz dilini öğrenmeye çalışan gençler bugün ve yarın başta İngiliz dili ve Batı kültürünün esiri olmakta bunun sonucu olarak asıl kendi medeni benliğinden uzaklaşmaktadır.
Batı furyasına kapılan kimliksizlerin acayip şekil yaratma çabaları, bunun sonucunda (nahoş sarhoşluğunda) moda soytarıların garip tiplemelere takılıp, inadına sürdürdüğümüz özentidir. Yabancı bir kaç edebiyatlar yaparak kendini başkalarının kültürüne uyarlamak sanki Avrupalıyı kopyalamak yüksek bilmişliğin tahsille meziyetiymiş gibi, bizlerin takılmış olduğu ecnebice Batı tarzı medeniyetlere benzemenin kötü tanıtımlarıdır. Bilinmesi gereken mühim şey şudur ki, toplumumuzun çözülmesinde ve birbirine olan Milli ve manevi bağlılığının yitirilmesinde en büyük etken saymış olduğumuz bu asil medeniyetimizin yabancılaşma tehlikesidir. “Ne alaka” diyenleriniz olacaktır; bunu biliyorum. Ne yazık ki şu an bu ülkenin içinde yaşayan yüz yılın gençliği yeteri kadar öz kültürünü yaşayarak milli medeniyetine sahip çıkmıyor.

*Kültürle başlayan işgal:
Yurt üzerin de baki varlığımızı tehdit eden bu işgalci, sömürgeci düzene “sözde satılmış” Aydınların, eğitimimizde ki,  yeni modernleşme uğruna sindirici faaliyetlerine başta devletin kurumlarının içine yerleşen çoğu yabancı güdümlü eğitimci ve sivil toplumdaki medya kuruluşlarının haince kültürümüzü kıyarak yok etmekteler. İlgili Türk dili makamların bu kıyıma seyirci kalması, “acaba bu insanların bizim Türk halkından biri değil mi?”   Sorusunu akla getiren büyük endişe verici çelişkidir. Türk milletine kültür savaşını başlatanların saldırıları, çok haince bir siyasi hâkimiyetin değişik tarz da yıllardır uyguladıkları oyunudur.
Bugün, artık memleketler savaş alanların da çeşitli mevziler değiştirerek askeri silahla değil; kültürle, ekonomi, sağlık genel tüketim ihtiyaçların üretimine kendine özgü veya karışık isim adı altında sahip dış kaynaklı baron güçler tarafından işgal edilmektedir. Bu, görünmeyen olayın sinsi yanı; fakat daha etkili gürültüsüz sessizce bir başkaca (kansız) işgal düzenin sömürgeci egemenlik yöntemidir. Açıktan işgale göre daha sakıncasız; ama emelleri uzun yılları alsa sonunda o’ ülkede daha kalıcıdır.
 Türk ve İslam toplumlarını, gizli işgal güçlerin emellerine çanak tutup sözde okumuş (karanlık yüzlü) Aydınlar, şer güçlerin kültüründeki elçiliğini üslenen yazılı ve görsel, sözlü medya aracılığı ile topluma özendirilerek devletin ve milletin istikbaline sessiz sedasız büyük darbe vurulmaktadır!
Devletlerarasında savaşlar, eskisi gibi günümüz de artık Askeri gelişmiş silahlarla değil; medeniyetlerin içine çeşitli kültürel fitneleri sızıntılar yolu ile yerleştirilip temelinden yavaş, yavaş sessizce koparıp yabancılaştırıyorlar. Göz diktikleri bu zayıflayan ülküleri bölerek eritip yok etme amacında olan işgalci medeniyetlerin kendi aralarına egemenliğinin alt yapısını kurduğu,  gelişmiş devletlerin diğer devletler üzerin de kurnazca kurguladığı amansız sinsi büyük bir hâkimiyetin, ateşsiz geliştirilen politik soğuk savaşıdır! 

Ne yazık ki, unutturulan sözcüklerin yerini alan ve birlikte yaşadığı değişik milletlerin edebiyat savunuculuğunu yapan batı ve diğer bilim ve gelişmiş (teknoloji) sanayisine ( mahkûm edilen millet olarak)  gayrı resmi bağlandık. Teknoloji gelişmişliğini öğrenip alacağımıza, bize hiç gerekli olmayan dil ile beraber kültür medeniyetini bizlere (gizli emelleri uğruna) aşıladılar.  İleri gelişmiş devletler olarak tanımladığı yabancı sevdalısı olan içimizde ki şarlatanlar, özendiği dillerini şık göstererek dilde ki lügat oyunlarını her geçen gün yenisin türetip halkımızı sindiriyorlar.  Öz ve saf Türklüğümüzle ana dilimiz Türkçemizi, neslimizin dil ve ruh kimliği olan Milli ve manevi yapısını değiştirip aslından bozularak tarihine ve Atasına gerici, medeniyet yobazı gibi karalama sözlerle hakaret eden, bir milletin yarın geçmişte ki kuşaklar la çakışan “kimliği belirsiz”, asi yeni gençlik oluşturulmaya çalışılıyor!

-“Yaşadığımız son yüz yıl da, Türkçemizin asıl Türkleri nerede?”
Yanlış anlaşılmasın ki: Vatanımızda yaşayan bütün etnik topluluklara  “Türk derken” ırkçılıkla asla ayrımı yapmak istemem; bu yurdun üzerinde aynı bir bayrak altında yaşayan herkes benim vatandaşım, hemşerim, kardeşimdir; çünkü ülkemizde yaşayan herkes bu Aziz vatanın evladıdır. Hepimizin sahip olduğu bütün aynı, inandığımız değerleri temsil eden bütün gelenek ve göreneklerimizi bir; bunları birlikte bizlere düşen geleneğimizi koruma da konusunda, millet olarak her birimiz yeterince hassas değiliz. Çünkü “biraz medeni kültür sahibi olun” anlayışı ile bir birimizi yıllarca geçmişimizi dışlayarak Batılaşmaya doğru bizleri itelediler. Millet olarak sömürgeci güçler milletimizi (ideal) kültür safsatası ile avutulup uyutulmaya çalışıyorlar!

Ben, Türk dili bilimcisi falan değilim; yaşadığı toplumu tanımayan ve tarihindeki geleneğini bilmeyen, öz diline sahip çıkmayan bu yeni yetişen (milli ruhsuz) zümreler, çirkefliğin kaynağın da yozlaşan yaşantısında ki insanlığı ile pek çoğumuzun evlatlarını kimliği belirsiz biçare toplumun insanları haline getirildik. Başından beri sık, sık anlatmaya çalıştığım en büyük kaygım, toplumumuzun milli ve manevi temelini kimler nasıl ve ne amaçla bozup yıkmaya çabaladıkları bilmemizdir.  Başından beri, benim üzerinde defaten durup anlatmaya çalıştığım asıl mesele bu… Çünkü çok sevdiğim, biricik ülkemin Aziz, Necip, Asil insanlarının medeniyetinden büyük kaygılanıp üzülerek acı duyduğum ve bu Türk milletinin bir öz evladı olarak geleceğimizin en büyük Türkiye’si için korktuğum endişemdir.
22.10.2015
Aydın Suyak